Riječ Velikog majstora

Lux in Tenebris

I reče Bog: "Neka bude svjetlost!". I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.

Pojam svjetla, kao i sama riječ, oduvijek je zauzimao dominantan položaj u filozofijama svih drevnih religija i mističnih redova.

Duh slobodnog zidarstva je vitalan i živ. Mnoga velika djela i događaji diljem svijeta podsjetnik su na taj duh. Oni koji su čuli Mozartovu Čarobnu frulu i, Handelovog Mesiju, čitali Goetheov Faust ili Voltaireov Candide, proučili američki Ustav ili spise Franklina i Washingtona, vidjeli katedralu Notre Dame u Parizu ili kapelu Rosslyn, Chagallovu sliku, spomenik Washingtonu, vidjeli su manifestacije svjetla zidanja.

Nema smisla paliti svjetlo i onda ga skrivati. Kao slobodni zidari, šaljemo zrake svjetlosti u svijet kada dopustimo da naši slobodnozidarski simboli prijeđu u naše živote i postanu stvarnost u našim djelima.

Blistajmo radeći - a ne razgovarajući. Prakticirajući naše bezvremenske slobodnozidarske vrijednosti širimo svoje svjetlo i te vrijednosti, projicirajući ih u naše zajednice.

Sjajimo djelujući kao gospoda, prakticirajući toleranciju i strpljenje, ponašajući se s poštovanjem i pažnjom prema svima.

Čast i integritet u srži su slobodnozidarskog sustava vjerovanja. Slobodnozidarskim zrakama svjetlosti obasjavamo svijet prakticirajući samokontrolu, tretirajući ljude s poštovanjem i ljubaznošću, stvarajući duboka i trajna prijateljstva koja nadilaze granice nacija, religija i kultura.

Sjajimo kroz stalnu potragu za osobnim rastom, uvijek nastojeći postići visoke moralne standarde u vlastitom osobnom životu. Prihvaćamo da nismo savršeni, no konstantnim obrađivanjem vlastitih grubih rubova postajemo bolji ljudi, čime pomažemo i unapređujemo kvalitetu života drugih.

Sjajimo nesebičnim davanjem; činimo za druge bez traženja ili očekivanja bilo čega zauzvrat.

Sunce je ovladalo danom i obasjalo zemlju tek četvrtog dana, dok je mjesec stvoren da upravlja noći i zvijezdama.

Koje je svjetlo stvoreno prvog dana? To svjetlo opisano je kao iskonsko svjetlo, pokretačka snaga tijekom stvaranja, iskonsko sjeme i uvijek aktivna iskonska energija.

Kad sve drugo izblijedi, to svjetlo će ostati.

Veliki majstor VRLH-a,
Nikica Gabrić
Zagreb, A.L. 6023.