Zašto pristupiti

Zašto pristupiti slobodnom zidarstvu

Zašto pristupiti slobodnom zidarstvu?

Želite li postati slobodni zidar? Možda ćete lakše razumjeti srž slobodnog zidarstva i naše organizacije ako, uz razloge zašto pristupiti, navedemo i razloge tko ne bi trebao pristupiti.

Tražite slavu i bogatstvo?

Ideja da slobodni zidari vladaju svijetom, da možete stjecati neizmjerno bogatstvo i moć unutar Bratstva, te da će vas slobodnozidarske veze dovesti do napretka u karijeri je lažna. Svatko tko pokuša ući u našu organizaciju iz bilo kojeg od ovih razloga bit će duboko razočaran, ako uopće prođe početni intervju.

Nudimo li veliko bogatstvo? Svakako ne ono materijalno bogatstvo koje vjerojatno imate na umu. Naše bogatstvo je znanje. Upoznavanje samog sebe. Razumijevanje moralnih ideja i filozofija oslobođenih religijskih i političkih opterećenja. To je bogatstvo bez premca, daleko veće vrijednosti od bilo kojeg materijalnog bogatstva.

Nemate vremena ili ste samo lijeni?

Vrijeme je dragocjeno dobro koje ne treba trošiti bez razloga. Slobodno zidarstvo zahtijeva posvećivanje, a za to trebate uložiti vrijeme. Iako slobodno zidarstvo ne bi smjelo narušavati vaše poslovne obaveze, dužnosti prema Bogu, obitelji ili bližnjima, morate naći vremena za prakticiranje i rad u našim ložama. Razvoj vašeg uma i svijesti zahtijeva posvećenost, a vrijeme posvećeno poboljšanju sebe nikada nije izgubljeno.

Sudjelovanje u slobodnom zidarstvu zahtijeva značajan trud, rad i veliku energiju. Ako to ne ulažete, nećete doživjeti ispunjenje. Misliti da možete ući u uglednu organizaciju kao što je naša, a ne doprinijeti, nije moguće. Sve što vrijedi ima cijenu, a rad je neophodan za časno zarađivanje onog što vrijedi.

Ne možete se posvetiti i aktivno sudjelovati?

Slobodno zidarstvo ne treba publiku, već aktivne sudionike. Zato je sudjelovanje u praktičnom radu ključno za svakoga u slobodnom zidarstvu. Ako niste spremni posvetiti se bratstvu, rastu kvalitete lože i općenito slobodnom zidarstvu, onda ova ozbiljna organizacija nije za vas.

Bavljenje slobodnozidarskim aktivnostima uključuje obveze izvan lože, ako se od vas traži da predstavljate bratstvo. Unutar lože, očekuje se aktivan doprinos slobodnozidarskom obrazovanju i ispunjavanje uloga koje najbolje služe loži. Slobodno zidarstvo bi trebalo imati koristi od vašeg sudjelovanja jednako, ako ne i više, nego što vi imate koristi od braće. Sebični ciljevi nisu dobrodošli.

Nemate vjeru u vrhovno biće?

Slobodno zidarstvo nije religija i ne zahtijeva, ali niti ne zabranjuje nikome vjerovanje u određenu religiju ili prakticiranje iste. No, član lože Velike regularne lože Hrvatske ne može biti ateist, niti religijski fanatik, dakle, netko tko agresivno propagira jednu religiju pritom isključujući mogućnost drugačijih uvjerenja.

Tražimo vjerovanje u vrhovno biće, jer je to temelj našeg bratstva. To se može odnositi na kreativno/organizacijsko načelo svemira, neku uzvišenu univerzalnu kozmičku silu koja povezuje čovjeka i fizički svijet u kojem živimo (mikrosvemir) te vidljivi i nevidljivi svemir koji nas okružuje (makrosvemir). Nazivamo ga "Velikim Arhitektom Svemira', kako bi izrazili poštovanje prema nekoj vrsti univerzalnog principa ili stvoriteljske sile u svemiru. "Veliki arhitekt svemira" nije ograničen na teološki ili religijski koncept Boga, nego simboličko načelo koje ukazuje na organiziranu strukturu Svemira.

U praktičnom smislu, vjerovanje u vrhovno biće znači da osoba mora biti vezana uz svoje moralne obveze, držeći se viših standarda časti i integriteta. Zato je povjerenje u brata ključno za bratstvo. To znači da vaš brat neće iznevjeriti organizaciju, odati tajne ili iskoristiti drugog brata i zloupotrijebiti njegovo povjerenje.

Imate jaki ego?

Svi posjeduju ego, jer bez njega ne bismo postigli mnogo u životu. No, kad govorimo o egu koji nije dobrodošao u slobodnom zidarstvu, mislimo na želju za moći, nedostojan napredak zbog titula i prestiža, te poziciju apsolutnosti gdje se smatra kako vaše mišljenje treba biti jedino ili da zaslužujete više poštovanja od drugih ljudi. Mi se susrećemo na razini jednakosti, a ta jednakost seže izvan zidova naših hramova. Poniznost, otvorenost i milosrđe prihvaćanja ono su što se traži.

Ne možete prihvatiti znamenitosti i načela bratstva?

Slobodno zidarstvo je drevna i ugledna organizacija utemeljena na tradiciji, kako u teoriji, tako i u praksi. Zalažemo se za dobro, moral i dostojanstvo za sve, a naše ceremonije su osmišljene kako bi poticale razvoj tih osobina kod muškaraca. Onima koji nemaju strpljenja za povijesne konvencije naših predaka, ove se tradicije mogu činiti dosadnima. No, mudrom čovjeku, obredi i modus operandi pronađeni u našim hramovima otvaraju nove spoznaje. Ako ne možete poštovati znamenitosti i načela slobodnog zidarstva, članstvo u našoj organizaciji nije za vas.

Nemate želju za poboljšanjem?

Ako je vaš motiv za pridruživanje slobodnom zidarstvu društvena interakcija, tulumarenje, igranje igara i "druženje", onda ste došli na krivo mjesto. Iako Bratstvo uključuje mnoge od tih aktivnosti, osnovni cilj slobodnog zidarstva je pružiti obrazovanje, kulturu i etičnost koje će pomoći dobrom čovjeku da postane još bolji. „Making Good Men Better“ što znači "Učiniti dobrog čovjeka boljim" naš je slogan i naša nit vodilja. Dakle, ako niste zainteresirani za osobni napredak, možda biste trebali potražiti drugu organizaciju.

Tko može pristupiti članstvu?

Ukratko, kao organizacija prihvaćamo pojedince koji će se dugoročno posvetiti traganju za osobnom izvrsnošću, služenju drugima i stjecanju znanja. Slobodno zidarstvo nije namijenjeno prosječnim osobama. Želimo samo najbolje, kvalitetne ljude koji poštuju vrhovno biće, obitelj, zakone domovine i sami sebe, te koji rade na tome da postanu onakvi ljudi kakvi bi trebali biti prema planu Vrhovnog arhitekta svemira. Jesi li i ti takva osoba? Ako jesi, dobrodošao!